adiunkt

  • Miejsce: Warszawa
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

OPIS (tematyka, oczekiwania, uwagi):
1. Kandydat(ka) ubiegający się na ww. stanowisko powinien spełniać wymogi zgodnie z art. 118 a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. nr 164, poz. 1365 ze zm.), dodanym art.1 pkt. 91) ustawy z dn. 18.03.2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 84, poz.455), oraz w Statucie Uczelni (zał.6 pkt.9).
2. Kandydat powinien posiadać dyplom doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia lub pokrewny
3. Wymagania dla kandydata: specjalista w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, wymagana pogłębiona znajomość zagadnień z zakresu technologii przemysłowej produkcji potraw, towaroznawstwa i wybranych technologii przetwarzania żywności, dodatków do żywności, właściwości prozdrowotnych funkcjonalnych składników żywności.
4. Wymagane doświadczenie w prowadzeniu badań: dotyczących oceny jakości żywności (znajomość metod: oznaczania białka, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, zawartości wybranych substancji bioaktywnych w surowcach pochodzenia roślinnego), doświadczenie w pracy z materiałem biologicznym oraz prowadzeniu badań in vitro i in vivo, dodatkowo pogłębiona znajomość zagadnień z zakresu żywności funkcjonalnej.
5. Wymagana jest umiejętność posługiwania się komputerem w zakresie programów OFFICE, programów statystycznych (STATISTICA, STATGRAPHIC lub innych) oraz umiejętność obsługi aparatury laboratoryjnej stosowanej w analizie żywności.
6. Dodatkowe wymagania: udokumentowany dorobek naukowy: co najmniej 10 publikacji, w tym co najmniej 8 publikacji recenzowanych opublikowanych w czasopismach wymienionych w części A wykazu czasopism naukowych, posiadających współczynnik wpływu Impact Factor (IF), znajdujących się w bazie Journal Citation Reports (JCR), uczestnictwo w konferencjach o zasięgu krajowym i międzynarodowym, stażach naukowych krajowych i zagranicznych.
7. Wymagane jest minimum 3-letnie doświadczenie na stanowisku naukowo-dydaktycznym oraz posiadanie kwalifikacji uprawniających do prowadzenia zajęć dydaktycznych w języku polskim.
8. Wymagana jest także:
– znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie (potwierdzona odpowiednim certyfikatem (np. FCE, TOEFL, ewentualnie udowodniona w inny sposób),

Dodatkowe informacje: prof. dr hab. Maria Rembiałkowska, p. 1102, bl. 32, ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa, tel. (+48-22) 59-370-38.
Osoby przystępujące do konkursu powinny złożyć następujące dokumenty, w sekretariacie Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa mieszczącym się w budynku nr 32, 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159C – pokój 1090:
• podanie o zatrudnienie skierowane do JM Rektora SGGW,
• kwestionariusz osobowy z dwoma zdjęciami,
• życiorys,
• odpis dyplomu ukończenia studiów, w tym świadectwo uprawniające do prowadzenia zajęć ze studentami,
• wykaz prac opublikowanych i innej działalności naukowej.

Sposób i termin rozstrzygnięcia konkursu – ocena przedstawionego dorobku naukowego w dniu 4 XI 2016.

Załączniki