asystent

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Miejsce: Warszawa
  • Dziedzina nauk rolniczych
  • technologia żywności i żywienia

Opis stanowiska

– Kandydat ubiegający się o przyjęcie na w/w stanowisko powinien spełniać wymogi zgodnie z art. 118 a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. nr 164, poz. 1365 ze zm.), dodanym art.1 pkt. 91) ustawy z dn. 18.03.2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 84, poz.455), oraz w Statucie Uczelni (zał.6 pkt.9).
Kandydat powinien posiadać dyplom magistra nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka i stopień naukowy doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia lub rozprawę doktorską w końcowej fazie realizacji i być przygotowanym do prowadzenia zajęć dydaktycznych w języku polskim. Wymagana jest pogłębiona znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem aspektów dotyczących racjonalizacji żywienia (suplementy diety, wzbogacanie żywności itp.), żywienia dzieci i młodzieży, oceny żywienia (normy żywienia, tabele wartości odżywczej produktów) oraz stanu odżywienia. Kandydat powinien posiadać publikacje i doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych nt. sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych, w tym także osób z niezakaźnymi chorobami chronicznymi na tle wadliwego żywienia, w szczególności chorób sercowo-naczyniowych. Kandydat musi być autorem lub współautorem co najmniej 10 recenzowanych artykułów naukowych, a także posiadać doświadczenie w prezentowaniu prac naukowych na konferencjach. Wymagane jest również doświadczenie w realizacji projektów edukacyjnych.
Od kandydata oczekuje się co najmniej 4-letniego doświadczenia praktycznego w prowadzeniu zajęć dydaktycznych w obszarze żywienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem dzieci i młodzieży, oceny żywienia, analizy żywności. Wymagana jest umiejętność przeprowadzania oznaczeń analitycznych zawartości witamin i składników mineralnych w materiale biologicznym (mocz, włosy) z wykorzystaniem technik SPE, HPLC, ASA. Od kandydata oczekuje się umiejętności przeprowadzania u dzieci i osób dorosłych pomiarów antropometrycznych oraz pomiarów składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej. Kandydat powinien mieć doświadczenie w prowadzeniu działalności upowszechnieniowej (festiwale, warsztaty). Ponadto wymagane jest odbycie szkoleń i posiadanie certyfikatów dla osób odpowiedzialnych za planowanie i przeprowadzanie procedur i doświadczeń na zwierzętach laboratoryjnych, wykonujących procedury oraz uśmiercających zwierzęta wykorzystywane w procedurach. Wymagana jest także znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie. Kandydat powinien umieć posługiwać się komputerem w zakresie programów OFFICE, programów statystycznych (IBM SPSS Statistic 24, STATISTICA, STATGRAPHICS) oraz programów do obliczania wartości odżywczej racji pokarmowych (DIETA 5.0, ŻYWIENIE).
Dodatkowe informacje: dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW, pok. 2108, bl. 32, ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa, tel. (+48-22) 59-37 – 125.
Osoby przystępujące do konkursu powinny złożyć w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, ul Nowoursynowska 159c, bl.32, pokój B2109 następujące dokumenty:
• podanie o zatrudnienie kierowane do JM Rektora SGGW,
• kwestionariusz osobowy z dwoma zdjęciami,
• życiorys,
• odpis (kopia potwierdzona) dyplomu ukończenia studiów, kopie certyfikatów,
• wykaz prac opublikowanych i przyjętych do druku (wymagane zaświadczenie redakcji),
• oświadczenie kandydata (na specjalnym druku), że m.in. spełnia wymogi określone w art. 109 ust. 1 w/w ustawy oraz, że SGGW będzie Jego podstawowym miejscem pracy w rozumieniu w/w ustawy (druki wydaje Dział Spraw Osobowych).
• opinię z ostatniego miejsca pracy (dla pracowników SGGW ostatnia ocena Wydziałowej Komisji Oceniającej).

Termin rozstrzygnięcia konkursu: 18-11-2016